Incontinència urinària, Què pots fer?

En estudis realitzats a dones a Espanya, es calcula que el 24% de les dones viuen amb un problema d’incontinència urinària (familiarment anomenat “debilitat de la bufeta de l'orina”) que requereix de tractament o cures mèdiques, i el número està augmentant contínuament. Aquest percentatge augmenta al 30-40% en les dones de mitjana edat i fins al 50% en dones ancianes.
 
Les causes són múltiples. Les dones joves pateixen sovint d’una bufeta dèbil durant o després d’un embaràs. Pot fins i tot esdevenir una conseqüència anys més tard. El canvi hormonal en la menopausa, l’excés de pes, les malalties o les operacions quirúrgiques poden també ser la causa de tenir una bufeta dèbil.
 
La causa més habitual per a la incontinència en dones és la coneguda com a incontinència d’esforç. El dispositiu de tancament de la uretra deixa de funcionar correctament: succeeix en riure, en tossir, en carregar amb coses pesades o en la pràctica d’algun esport, la bufeta comença de sobte a buidar-se involuntàriament i sense cap possibilitat de prevenir-ho. La raó és sovint deguda a la debilitat dels músculs del sòl pelvià.
 
La debilitat de la bufeta no és una malaltia molt greu, malgrat això, té un efecte a llarg termini en el benestar físic i mental i representa una pèrdua de qualitat de vida si no s’hi posa remei.
 
Les investigacions més recents han demostrat que menys de la meitat de les dones afectades parla sobre aquest tema amb el seu metge. La incontinència continua essent de forma errònia un tema tabú a nivell popular i per això poc discutit.
 
Hi ha vàries formes d’incontinència: d’esforç, d’urgència, incontinència funcional, etc., i el teu metge haurà primer d’esclarir quina classe d’incontinència estàs patint. Tot i que no t’agradi parlar del tema, aquesta és una passa molt important i decisiva per aconseguir tenir aquesta disfunció sota control.
 
Has de confiar en el teu metge. Només ell pot esclarir la causa d’aquesta malaltia, fer-ne el diagnòstic correcte i aconsellar-te sobre el tractament adient. 
 
En gairebé la meitat dels casos, particularment en dones, el problema succeeix sota la forma d’incontinència d’esforç. L’entrenament específic del sòl pelvià és, en la majoria dels casos, la primera opció de teràpia.
 
Pots preparar-te per a la teva visita al metge recollint per anticipat certa informació important: 
  • Des de quan tens un problema de debilitat de bufeta? 
  • Quantes vegades, de mitjana, et succeeix aquest problema per setmana/dia? 
  • Quina és la quantitat aproximada d’orina que perds? 
  • Quan succeeix? Quan tusses, en esternudar, en riure o en portar coses pesades?
  • Quantes vegades al dia has d’anar a orinar? 
  • Tens també aquest problema quan estàs dormint? 
  • Quantes vegades sents la urgència d’orinar al dia?